HISTORIEK
          Kleuters
          Recreanten
          Kd met beperking
          Volwassenen
          AGD
          AGH
          Tumbling
          Ex-competitie
          Trainers
          Bestuur
          Oudercomité
          Wist je datjes
          Nieuwsbrief
          Foto's & filmpjes   
          Kampioenen 2011
          Historiek
          Agenda
          Krantenknipsels
          Clubkledij
          Turnzaal 
          24 uren turnen
          Verhuur airtrack
          Kerststage
          Sponsors
          Toffe Links
a
 
 

Begin 1986 staken Vera Deschildere en Stefaan Platteau de koppen bijeen.
Waarom geen turnclub in Vlamertinge ?
Er werden contacten gelegd met de Ieperse turnclub en er werd een bijafdeling gesticht in Vlamertinge.  Het werd een succes en algauw mocht de club hun 100° lid verwelkomen.

In 1989 kwam er een echter een trainerscrisis.  De één na de ander haakte af en Voorzitter Stefaan Platteau zocht contact met Els Vanhaute. Els wou de clubrangen vervoegen maar wilde dat de club op eigen benen stond.  De relatie met KIT werd verbroken en Vlamertinge sloot zich als zelfstandige club aan bij De Vlaamse Turnliga (lid van de Belgische turnbond). Vanaf dan ging de club pijlsnel de hoogte in.  Het jaar nadien werd er aangetreden in de Belgische competitie en algauw werden positieve resultatan geboekt.

Zo mocht trainster Els reeds met haar gymnaste Isabelle Nollet naar de Europese kampioenschappen te Nantes (Frankrijk) in 1992 en met gymnaste Lies Deramoudt naar de wereldkampioenschappen te Sabae (Japan) in 1995. Vlamertinge zorgde voor uitstraling in de provincie en dat was gevoelig merkbaar want het ledenaantal bleef maar stijgen.  Ook buiten de West-Vlaamse muren kreeg de club bekendheid. Iedereen binnen het turnmillieu wist opeens waar het kleine dorpje Vlamertinge zich lokaliseerde.  Ook het bestuur kreeg een vernieuwde aanpak , een VZW werd opgericht en een oudercomité kwam de bestuursrangen vervoegen.

Het jaarlijks turnfeest groeit wegens enorme successen bijna uit zijn voegen. Door de spectaculaire groei kwam de club in zaalproblemen..Competitie op hoog niveau eist tal van trainingsuren maar de Vlamertingse sporthal had geen vrije uren over en tevens verloor de club tal van trainingsuren in het op- en afslaan van de gymtoestellen. Er werd uitgekeken naar een andere lokatie en dank zij Johan Verhulst kon de club huurder worden van een loods die werd ingericht tot een mooie turnzaal. Niet alle toestellen konden in hun competitievorm worden opgesteld maar het was alvast een vooruitgang voor de club.  Maar de club bleef groeien.  Roland Olivier wou starten met een tumblingploeg.  Eerst werd getraind op eenvoudige (niet verende) matten maar eens de gymnasten de saltoreeksen onder de knie hadden werd geopteerd om een tweedehandse tumblingbaan aan te kopen.  Ook hier kwam het zaalprobleem weer naar voor.  Na lang zoeken waren de uitbaters van Feestzaal De Lido te Vlamertinge bereid om hun zaal te verhuren.  Als tijdelijke oplossing was dit ideaal.
Jaarlijks werden Belgische titels veroverd om nog te zwijgen over de tal van Provinciale en Vlaamse titels.

De competitieploeg wil steeds meer...  Nergens in de regio (lees Oost- en West-Vlaanderen) is een degelijk uitgeruste gymzaal voorhanden. Noodgedwongen trekt de club voor de competitiestart op stage zodat de kinderen de kans krijgen hun wedstrijdoefeningen op degelijk materiaal te trainen.  Zo trainden ze reeds te Mons, Oud Turnhout, Boortmeerbeek, Portsmouth (Groot Brittanië) en sedert enkele jaren reeds trekken ze tussen Kerst en Nieuwjaar naar Doetinchem (Nederland).

Maar ook de recreatieve gymnast telt in Vlamertinge.  Een Blosocursus initiator leidde onze trainers op tot welgevormde recreatrainers . Want ook bij deze afdelingen worden de basisvormen van de gymnastiek aangeleerd.
Eind 2000 werd de club doorgelicht om de kans te krijgen het MK-gymlabel te behalen.  Overtuigend werd het label behaald met 84%.

Maar in 2001 kwam onze grote doorbraak..Dank zij de inbreng van talrijke sponsers , van verhuurder Willy Valcke en van vele vrijwilligers hebben we uiteindelijk een eigen gymruimte.  Er werd (nog maar eens) een nieuwe tumblingbaan gekocht alsook een Pegasus en een flikflakker en er kan nu naar hartelust getraind worden.
Ons grootste ledenaantal komt uit Vlamertinge , nipt gevolgd door Ieper en Poperinge maar ook tot ver in de Westhoek is onze club gekend... Leden van Moorslede, Wevelgem; Menen, Watou, Diksmuide, Oostduinkerke, Nieuwkerke, Proven, Oostnieuwkerke,..maken deel uit van onze grote gymnastiekfamilie. Uit alle hoeken weten ze de Vlamertingse Turnkring te vinden en mede dank zij de inzet van het bestuur, trainers en oudercomité die als één blok achter de vereniging staan. Ook onze website, up tot date gehouden en verzorgd door Fedja Wallaert en Fons Decoster, bezorgt de club naambekendheid en uitstraling naar buiten toe.

2002 -2003....Het tweede jaar in de nieuwe gymzaal en opnieuw wordt er geïnvesteerd.  De turnvloer van 12m op 12m die ten tijde gemaakt werd door Johan Deramoudt (vader van Lies) wordt doorverkocht aan Gympie Moorslede en Vlamertinge investeerde in een heuse GYMNOVA turnvloer, zodat ook de toestelturnsters op een ideale manier kunnen trainen.
Voor de heren wordt er gestart met fitness....De kleuters krijgen van de Sint tal van nieuw kleutermateriaal.....een grote vooruitgang voor de club en dit is gevoelig merkbaar....eind november telt de club 54 leden meer dan het vorige seizoen.
Het ledenaantal draait jaarlijks rond de 400 leden, zowel jong (vanaf 2,5 jaar) en oud vinden hun gading in ons turnaanbod!

In 2003-2004 werd opnieuw een nieuwe afdeling opgericht, turnen voor 50+ !
Een nieuwe trainersgroep behaalde in 2004 hun Bloso diploma én de club behaalde opnieuw het kwaliteitslabel !
Jaarlijks boekt de club prachtige resultaten tijdens de Provinciale, Vlaamse en Belgische …

In 2005 mag Bram Louwije als eerste Turnkring Vlamertinge lid instappen in de topsportschool te Gent ! Onze mannelijke gymnast toestelturnen studeert sedert februari 2005 aan de topsportschool te Gent. Tevens was hij in januari als geselecteerde beloftevolle jongere te gast op de VRT voor het programma de sportpersoonlijkheid 2004 en enkele maanden later werd hij uitgenodigd in de Ketnet studio’s om er zijn kunsten op het paard met bogen te showen!
Beloftenvolle jongeren Kéhindé Louagie stapt in de in basisclub te Lauwe

Het seizoen 2005-2006 belooft eveneens succesvol te worden want in september mag er een clubdelegatie naar Eindhoven alwaar tumblingster Astrid Lannoy deelneemt aan de jeugd wereldkampioenschappen!
Maar ondertussen blijven onze recreanten ook niet in de kou staan, voor hen staat er jaarlijks een 24 uren marathon op het programma, een clubwedstrijd, een brevettendag en top of the bill een turnfeest, het slotspektakel van het seizoen !
Tevens werd er afgelopen vakantie gestart met sportkampen voor de recreanten en ook dit werd een succes !

Turnkring Vlamertinge verleent tevens de medewerking en financiële steun aan het bouwproject Westhoek Turncentrum vzw.  Dank zij de nauwe samenwerking tussen de twee vzw’s kon turnkring Vlamertinge op 1 september 2006 officieel hun intrek nemen in de volledig nieuw ingerichte turnhal alwaar zowel de kleuter, recreant, 50+ als de competitiegymnast zal kunnen trainen in een zaal om u tegen te zeggen!

Een nieuwe zaal betekent een nieuwe aantrekkingskracht en op 2 en 3 september schreven zich maar liefst 158 volledig nieuwe leden in ! 92 gymnasten schreven zich in voor het competitieturnen en dit in de disciplines tumbling, toestelturnen meisjes en jongens en dit in de 4 niveau’s A B C en D niveau.
Naast de vertrouwde leden en naast de leden die enkele jaren geleden actief waren en zich nu opnieuw bij de club aansluiten! Een super succes !

Het trainerskorps werd dus noodgedwongen opnieuw uitgebreid en de club start op 11 september het nieuwe seizoen met 2 nieuwe disciplines. Turnen voor kinderen met een handicap en trampoline – airtrack – trampotrack voor kinderen uit de lagere school!
 
2006-2007    het seizoen werd zoals verwacht een schot in de roos.  De nieuwe trainingshal zorgde voor een stijging in het ledenaantal (31 december 2006 : 723 leden) en voor uitmuntende competitieresultaten, de tumbingers, AGD’ers en AGH’ers behaalden samen bijna 100 titels !
De afdeling turnen voor kinderen met beperkingen werd een succes en zij sloten het seizoen af met hun eerste geslaagde turnfeest.  Ook de nieuwe disciplines trampoline en airtack waren succesvol !
Een andere uitdaging was het oprichten van de afdeling pré topsport, de kinderen trainen ’s morgens (7 u tot 8.45 u) en ’s avonds en dit in combinatie met de lagere school te Brielen.  Ook hier werden positieve resultaten geboekt.  Bram Louwije zet turnkring Vlamertinge op de buitenlandse kaart door internationaal uitmuntend te scoren. 
In december neemt de club afscheid van Ludwig Lemahieu als bestuurslid PR man, Ludwig wordt opgevolgd door Dirk Naessens. Sedert de oprichting van het oudercomité was Ludwig lid van de club maar als opa wil hij – begrijpelijk – wat meer tijd spenderen aan familie en kleinkinderen.
Het turnfeest van turnkring Vlamertinge – afsluiter van het seizoen - werd een supersucces. 
Voor het eerste in de carrière van de club was de zaal volledig uitverkocht voor “turners op de dansvloer” en moesten de mensen uitwijken naar een namiddagvoorstelling.
Eind 2007 wordt de club opnieuw doorgelicht.  We behaalden  het IKGym-label op 07/08/2007 met een totaalscore van 92.4%.  (www.ikgym.be)
2007-2008  De club blijft groeien.  En jammer genoeg moeten we voor bepaalde afdelingen kinderen weigeren.  Wij opteren voor 12 kinderen per 2 trainers (1 gediplomeerde, 1 hulptrainer), dit resulteert in kwaliteit maar ook in verdriet bij zij die niet tijdig konden inschrijven.  Op 31/12/2007 telt de club 843 leden
Een nieuwe uitdaging dit seizoen is de aanwerving van 3 deeltijdse professionele trainers (via Vlabuscontract).  Naast ons vrijwilligerskorps werken wij met Ellen Grillet en Vladimir Liberman nu in dienst van de club om alzo het competitieniveau te kunnen opkrikken.  Ellen neemt de meisjes lagere school voor haar rekening, Vladimir start bij de jongens. Fedja Wallaert werd aangeworven voor 6u per week en alzo is onze recre aafdeling ook verzekerd van een vaste werkkracht die kan inspringen.  Fedja neemt vooral trampoline, recreaturnen en teenagers voor zijn rekening.
De start van de jongens biedt onmiddellijk kansen voor 2 starters.  Kanzi Louagie en Rune Putman kunnen deelnemen aan het provinciaal kampioenschap en stoten zelfs door naar het Vlaams kampioenschap.  Onze jonge starters Sebastien Vermeulen, Jens Lejeune en Mattis Bouchet kunnen samen met Rune een ploegje vormen tijdens de mini cup, en aldaar behalen ze verrassend maar verdiend brons ! De opstart van het jongensturnen is dus onmiddellijk een schot in de roos.
Ondertussen behalen de meisjes tal van kampioenstitels net als onze tumblingers die provinciale, Vlaamse en Belgische (Coupe KBT) titels verzamelen.
Op het einde van het seizoen neemt de club afscheid van Jonas Onraet.  Jonas start volgend seizoen met zijn studies te Gent de combinatie is niet mogelijk.  De laatste jaren was Jonas ons tumblingboegbeeld.  Hij won alles wat er te winnen viel… op het westhoek turngala (29/8/2008) neemt Jonas met een laatste demo afscheid van zijn supporters.

2008-2009 Dit seizoen moet het seizoen van Ellen Grillet worden, op de WT show en het Westhoek tornooi bewijst Ellen in topvorm te zijn, doch het noodlot slaat toe, Ellen loopt een superzware knieblessure op na haar afsprong aan de balk, byebye prachtseizoen... maar Ellen belooft een comeback, ze wil ooit nog een Belgisch kampioenschap meemaken. Ondertussen verzamelen de andere Vlamertingse gymnasten titels en ereplaatsen. Het Belgisch kampioenschap wordt er eentje om u tegen te zeggen. Melanie Merveillie is zowel bij AGD als bij TU aanwezig op het Belgisch kampioenschap. Flore Callens en Ellen Rabaut behalen bij AGD de bronzen plak, bij TU zorgt Melanie voor goud!

2009-2010 Turnkring Vlamertinge wordt officieel Basisschool voor topsportbeloften. Drie jongens Mattis Bouchet, Mihai Dehaeze en Jens Lejeune stappen in in dit gymfedproject olv trainer Vladimir Lieberman. Ellen Rabaut is het eerste Vlamertingse meisjes die in de topsportschool te Gent start.
In oktober starten we met een nieuwe initiatief "familieweekend". De ouders, broers, zusjes, ooms, tantes,... mogen de uitdaging aangaan met familieleden die lid zijn van turnkring Vlamertinge. Aan allen worden 10 proevetjes voor- gelegd en het is een strijd tussen kleuter en papa of recreant en mama... wie is de beste gymnast van de familie ? Het evenement wordt een gigantisch succes en is voor herhaling vatbaar.
In november mag Melanie Merveillie naar de jeugdwereldkampioenschappen te ST Petersburgh. Ze turnt subliem en mist nipt de finale. Ondertussen kapen de andere tumblingers in het Nederlandse Goes de ene titel na de andere weg.
In december gaan alle disciplines samen op stage naar Flik Flak 's hertogenbosch, een schitterende zaal die de Vlamertingse gymnasten meehelpt naar een schitterende voorbereiding voor het nieuwe wedstrijdseizoen. De kampioenen volgen elkaar op met als toppers de tumblingers Melanie Merveillie en Jari Delaey die beide Belgisch kampioen werden!
Ondertussen is Bram Louwije gestopt in de Gentse topsportschool. De turnmicrobe kan hij echter niet loslaten en in januari besloot hij om er opnieuw 100% voor te gaan, zij het nu onder leiding van Vladimir Lieberman. De federatie gaat niet akkoord met de gang van zaken en aangezien Bram toch niet gestopt is, wordt er een gedragsprocedure tegen hem gestart wegens het niet deelnemen aan een wedstrijd te Linz begin december (de periode waarin hij gestopt was). Om die reden komt er ook een bestuurswissel en neemt Greg Sohier tijdelijk de taak van voorzitter op zich. Op het Belgisch kampioenschap toont turnkring Vlamertinge dat ze geloven in Bram en de wedstrijd wordt een sfeervolle wedstrijd dankzij de massa supporters ! Het Belgisch kampioenschap wordt eveneens het einde van de turncarrière van Ellen Grillet. Haar droom "nog één keer deelnemen aan het Belgisch" werd realiteit en Ellen besluit er een punt achter te zetten want haar knietjes willen niet echt mee + op het internationaal tornooi te Vlissingen blesseerde ze daarenboven nog haar voet. Ellen werd op het Belgisch en de daaropvolgende maand op allerlei manieren verrast met bedankingen en felicitaties voor haar inzet en prachtige turncarrière. Top of the bill was het turnfeest waarbij voorzitter ad interim Greg Sohier in clouseau stijl afscheid nam van Ellen als Koen voor Kim...
Ondertussen blijven kleuters en recreanten ook prachtig werk leveren. Dit werd getoond op het mini turnfeest "sprookjes" en op het groot turnfeest "tekenfilms". Twee spektakels om u tegen te zeggen. De kinderen met beperkingen brengen in juni ook hun turnshow ten tonele. En voor die groep heeft trainster Detje Maerten een leuke beloning. Dank zij haar werk 'de post' kon zij een initiatief indienen die financieel ondersteund kon worden... het initiatief van Detje werd weerhouden en in december 2010 staat er een heus kerstfeest voor die kinderen op het programma.
Opnieuw kijkt turnkring Vlamertinge terug op een geslaagd seizoen met slechts één minpuntje "de zaak Bram", hopelijk komt hier vlug een eind aan zodat eenieder opnieuw met plezier en no stress kan turnen !

2010 - 2011 We moeten uitbreiden want in eind vorig jaar behaalden we bijna de 1000 leden... de trainerszoektocht begint.
Gelukkig blijven de meeste trainers anno vorig seizoen paraat en alzo starten we opnieuw met een seizoen vol ambities.
Dore Lepla en Eva Naessens gaan clubgenote Ellen Rabaut vergezellen in de topsportschool te Gent. Vladimir Lieberman schakelt het gymfedproject om in een privéproject en Ellen Grillet schakelt op haar beurt het privéproject voor meisjes om naar een gymfedproject. Haar gymnasten : Elly Delaplace, Kayley Meeuw en Emma Verbiese. Ondertussen bereiden de tumblingers Melanie Merveillie en Jari Delaey zich voor voor de jeugdwereldkampioenschappen. Eind november mogen zij samen met trainer Roland Oliver naar Metz.

2011 - 2012 Het nieuwe seizoen start onmiddellijk met een deelname van twee gymnasten aan de Europese Jeugd Olympisch spelen (EJOF) te Trabzon. Ellen Rabaut AGD en Bram Louwije AGH selecteerden zich voor deze hoogstaande wedstrijd. Met het nationale team krijgen beide gymnasten in juli mooie voorbereidingsstages. Pech in onze tumblingafdeling. Omwille van een trainerstekort moeten wij onze afdeling C & D niveau stopzetten. De club hoopt de afdelingen te kunnen herstarten in september maar uiteraard moet er eerst een trainer gevonden worden.
Nieuw dit seizoen is de afdeling ouder en kind. De kinderen uit het pré kleuter kunnen samen met mama en papa komen trainen op zondagvoormiddag. Juf Mieke en hulptrainster Marte ontvangen de duo's.
Melanie Merveillie selecteerde zich voor het derde jaar op rij voor de jeugdwereldkampioenschappen. Eind november trok ze naar naar Birmingham. Opnieuw wist Melanie de finales te behalen alwaar ze vijfde eindigde.

 

Turnkring Vlamertinge VZW , Els Vanhaute Veurnseweg 67 8900 Brielen (Ieper) Tel : 0496 20 06 06
Rek.nr: 750-9499361-18